Nieuwe pagina of bericht

Voor het eenvoudig editen van bestaande pagina’s editen. Hieronder bekijken we het creëren van geheel nieuwe pagina’s. Besluit eerst of het een pagina of een bericht moet worden:

  • Pagina’s passen ergens goed in het menu
  • Berichten komen automatisch op een overzichtspagina (een categorieënpagina), bijvoorbeeld Prikbord, Bedrijven, Corona, Tips (zoals deze pagina).

Meer over het verschil in een afzonderlijk tip.

Het creëren van pagina’s of berichten loopt voor een deel langs dezelfde lijnen. Ga naar Nieuw in de zwarte menubalk boven de pagina en klik Pagina of Bericht.

Bestudeer eventueel het welkomstblok van de blokeditor of klik het weg. Hieronder wordt er van uitgegaan dat het concept van de blokeditor enigszins duidelijk is. Lees eventueel het bericht over Editen.

Vervang Titel toevoegen door een titel. Voor pagina’s genereert deze na opslaan een permalink (de pagina URL). Deze kan later worden gewijzigd. Het is verstandig deze bijna identiek te houden i.v.m. terugzoeken van de pagina.

Begin tekst te schrijven. Voeg regelmatig kopjes toe (blokken van het type Kop met H4 als grootte). Er is een bloktype dat Lijst heet voor geordende of genummerde lijsten.

Veel gebruikte blokken zijn:

  • Paragraaf (Algemene blokken)
  • Kop (Algemene blokken), gebruik H4
  • Lijst voor genummerde of geordende lijsten zoals als deze (Algemene blokken)
  • Afbeelding (Algemene blokken) voor een enkele afbeelding
  • Tabel (Opmaak)
  • Kolommen (Layout)

Afbeeldingen moeten worden geïmporteerd uit de mediabibliotheek en eventueel eerst daarheen geupload. Meer elders.

Pagina’s

Alvorens te publiceren kan in het rechter zijpaneel status en zichtbaarheid worden ingesteld. De zichtbaarheid kan voor sommige pagina’s beter Privé zijn dan Openbaar als ze alleen bedoeld zijn voor de beheerder. De publicatiedatum is meestal Onmiddellijk maar kan worden gewijzigd.

Twee keer op Publiceren klikken maakt de pagina zichtbaar met de URL die staat aangegeven. De pagina kan nu worden bekeken, maar ook verder worden gewijzigd. Zodra er iets wordt veranderd wordt het zijpaneel weer zichtbaar voor verdere instellingen.

Van essentieel belang is onder pagina attributen de Hoofdpagina. Deze positioneert de pagina in de hiërarchie van pagina’s. Dit wordt zichtbaar in het broodkruimelpad. Kies een bestaande pagina waaronder de nieuwe valt. Laat dit niet leeg, omdat de pagina dan op de stapel ongesorteerd komt op het zelfde niveau als de hoofdpagina’s in het Primaire menu. Na Bijwerken wordt de permalink (de pagina URL) hiermee in overeenstemming gebracht. Vereenvoudig eventueel de URL slug om al te lange adressen te voorkomen.

De andere instellingen kunnen voor pagina’s in de regel onveranderd blijven.

Berichten

Voor het maken van berichten zijn iets andere instellingen in het zijpaneel relevant.

Naast het privé maken van de zichtbaarheid kan nu de publicatiedatum soms relevant zijn. Sommige aankondigingen kunnen beter niet te vroeg verschijnen, bijvoorbeeld i.v.m. aanmelden. Daarnaast kan onder Post Expirator een datum worden gekozen waarop de zichtbaarheid automatisch wordt opgeheven. Voor sommige Prikbord mededelingen moet dit 6 maanden na publicatie zijn.

Kies de juiste categorie(ën). Dit is eesentieel voor berichten. Via categorieënpagina’s als Prikbord, Bedrijven en Tips komen zij automatisch beschikbaar.

De permalink is niet relevant voor berichten omdat deze door WordPress automatisch op datum worden opgeborgen. Via de categorieënpagina’s kunnen ze altijd worden teruggevonden. Zie ook Pagina’s en Berichten terugvinden.

Afwerking en opslaan

Helemaal onderaan, staan nog instellingen die relevant zijn voor zoekmachines. Er kan een keyphrase worden ingesteld waarop het zoeken triggert. Als voorkomen moet worden dat de pagina automatisch (door een zoekmachine) wordt gevonden, ga dan naar geavanceerd en selecteer Nee en NO.

De andere instellingen kunnen in de regel onveranderd blijven. Na Bijwerken verschijnt onderaan een link Pagina bekijken waarmee de editor wordt verlaten.

    Scroll naar boven