Wat vraagt technologie aan de mens?

Gesprek met Bob Duin, Bert de Graaff, Paul Asselbergs
Dinsdag 30 november 20.00 uur. Toegang € 5

Technologie wordt voor de mensheid steeds belangrijker. Techniek heeft ook altijd onvoorziene, vaak negatieve bijwerkingen. De techniek zal voortgaan; er komen robots, die veel werk van de mens zullen overnemen; kunstmatige intelligentie, die veel hoofdwerk zal overnemen. Het is een merkwaardig proces. Enerzijds krijgen we meer hulpmiddelen, anderzijds moeten wij ons wel aanpassen aan de techniek en vraagt de techniek steeds meer tijd en aandacht van ons. De techniek vormt een nieuwe wereld tussen ons en de natuur; een technisch rijk, waar de andere natuurrijken bij in het niet vallen. Gaat de techniek met ons op de loop? Of vraagt deze techniek juist aan de mens om zichzelf (zijn Zelf) met volle inzet en kracht verder te ontwikkelen? Moeten (kunnen) wij de technologie (nog) begrijpen? Hoe vergroten wij ons bewustzijn voor technologische ontwikkeling? Waar techniek fout wordt gebruikt? Kunnen wij de techniek sturen? Waarheen?

In een discussie willen we voorbeelden behandelen; wanneer voelen we ons door techniek geholpen en wanneer bedreigd; wanneer uitgedaagd om het pad verder te gaan; wanneer willen we de ontwikkeling afremmen of stoppen? Waarom? Hoe? Tot slot: hoe kun je de zich ontwikkelende technologie in de mensheidsontwikkeling plaatsen?

Meer informatie

Scroll naar boven