De heilige stier en de opgave voor de mens

Lezing door Albert Vlug voor het Studiecentrum voor Antroposofie in Den Haag.
Donderdag 18 november 20.00 uur Toegang € 10

Op het plein van tempel van de hemel in Beijing staat een altaar met een stier. We kennen in China de levensbeschouwingen van het taoïsme, confucianisme en boeddhisme, maar een godsdienst met een offer? De stier blijkt in veel culturen een legendarische rol te vervullen.  We denken aan Zeus en Europa, aan Minos, de Egyptische Apis. In het Jodendom is het offeren van stieren een plaatsvervangende godsdienst voor alle volkeren. Bij de Romeinen zijn veel keizers ceremonieel ingewijd in het gevecht van Mithras met de stier. Hoe kunnen we in de tegenwoordige tijd dit symbool duiden? Wat is voor het huidige bewustzijn de  betekenis van de strijd met de stier? Is het een archetype? Een te sterke verbondenheid met het lichamelijke. Is het te herkennen als modern massa-bewustzijn? En wat is de opgave voor de mens, onze persoonlijke ontwikkeling? Wat is de oproep voor ons handelen? Hoe transformeren we het doden, offeren, of overwinnen van de stier?  We verkennen oude wijsheden en laten ons inspireren tot persoonlijke heldendaden.

Meer informatie

Scroll naar boven