Expositie Rudolf Steiner Zorg

Expositie in de verbindingsgang

Ank de Vroomen – de mens achter de exposant

Sinds 20 oktober 2020 woont Ank de Vroomen bij ons in het Tobiashuis, Afdelíng De Berk. Ank is geboren in Lisse en heeft daar tot haar 27e jaar gewoond. Op één jaar na dan. Dat was toe zij op haar 18e jaar naar de VS vertrok om het laatste jaar Highschool in Portland, Oregon te gaan doen. Na haar 27e vestigde zij zich in Den Haag.

Ank heeft heef veel gedaan in haar leven. Wel zorgde een emstige val in haar jeugd voor een ommekeer. Zij viel in een electriciteitsfabriek en
brak haar been op twee plaatsen. Ondanks ernstige pijnen ging Ank paardrijles geven aan mensen met een meervoudige handicap en werkte zij in een dlerenkliniek. Na een opleiding van twee jaar werd zij natuurgids in Park Sorghvliet. Ank vertelt honderd uit over de historie van dít bijzondere stuk Den Haag. Jacob Cats heeft de grond dle uit louter kaal dulnlandschap bestond zelf gekocht. Het was eerst een boevenpad. Het was niet ontwikkeld en daarom mocht je er niet wonen of zelfs maar komen. Cats zag veel mogelljkheden en plantte boom voor boom. Ank schreef gedlchten voor alle boomsoorten in Park Sorghvliet. Cats was bevriend met Huygens die vermogend was en het mogelijk maakte dat het pad langs Park Sorghvliet geplaveid werd. Dit is de tegenwoordlge Scheveningseweg. Het was de eerste geplaveide weg in Nederland.

Haar leven wordt gekenmerkt door aktivltelt. Als kleln klnd had zij een knutseltafeltje waar zij uren aan doorbracht. Maar in de VS is de kiem gelegd van wat je kunstzinnigheid mag noemen.

Sinds begin november zijn Ank’s werken, oftewel de Karmalandschappen, te bewonderen in onze eigen verbindingsgang.

Zij licht haar werken die zij op het kunstplein van de Keukenhof maakte als volgt toe. Rudolf Steiner zei dat steeds meer mensen flitsen van vorige levens zullen gaan zien. Dingen gaan over elkaar heen schuiven. Zelf ervaart Ank dit ook. Zie het als een caleidoscoop. Bedoeld om te overzien welke twee aspecten Rudolf Steiner belangrijk vond. Met een focus op het boek Filosofie der vrijheid: Karma en reïncarnatie.

EPSON MFP image

Ank is erg blij om nu hier bij Rudolf Steiner Zorg te wonen. Het eten is goed en de mensen zijn erg aardig. Het is alleen lastig dat ik aan bed gekluisterd ben. Maar daar heeft de dokter gisteren een mooie oplossing voor bedacht. in de vorm van een bijzondere rolsteol waardoor ik een stuk mobieler kan worden en ook zelf naar de woonkamer kan gaan. Ank beschrijft hoe zij zich nu voelt heel poetisch. Het voelt alsof ik opgetild wordt, sinds ik hier ben. Ik kan de lucht zien. Ik geniet zo van het mooie uitzicht op het Westbroekpark hier in de huiskamer.

Toen ik hier kwam herkende Marijke mij. Ik heb van 1990 tot 1996 als vrijwilliger gewerkt bij de Christengemeenschap. Ik bracht mensen naar de kapel. Ik heb zelf de brug gelegd tussen de Christengemeenschap en Rudolf Steiner Zorg om het Drie-Koningenspel hier te laten opvoeren. Het kerstspel werd hier al bij de Christengemeenschap opgevoerd. Ik vond het een uitgelezen kans voor een uitwisseling. Maar dan wel over, .. en weer.

Gevraagd naar wat voor Ank belangrijk is in het (of dit) leven. De verbinding met de etherwereld. Mijn hele leven staat in het teken van de verbinding die ik aanga met bloemen, bomen, paarden. Ik heb mij ingezet om andere mensenook die verbinding aan te laten gaan. Niets mooier dan dat.

Linda Kokxhoorn

Scroll naar boven