Studiecentrum voor Antroposofie – Programma Voorjaar 2022

Alle activiteiten vinden plaats in het Elisabeth Vreedehuis, Riouwstraat 1, Den Haag.
Houders van een Ooievaarspas en studenten krijgen 50% korting op alle activiteiten.

Tenzij anders vermeld: 

 • alle bijeenkomsten starten om 20.00 uur, inloop vanaf 19:30
 • in het Elisabeth Vreedehuis, Riouwstraat 1, Den Haag
 • bijdrage aan de kosten: € 10 of € 15 (naar draagkracht), minimum: € 5.-.
 • graag vooraf aanmelden met een email aan: studiecentrum@antroposofiedenhaag.nl

Programma 

Dinsdag 21 juni: Thema-avond over Menskunde en Vrijeschool onderwijs – door Lot Hooghiemstra en Eefje Helleman.

Het belang van het midden: op zoek naar evenwicht in de opvoeding. De rol van kunst en spel. Wat willen we de kinderen meegeven?

Een drieluik rondom de drieledige blikrichting in het vrijeschoolonderwijs op dinsdag 19 april, dinsdag 31 mei en dinsdag 21 juni. Voorbeelden uit de lespraktijk, handreikingen voor de opvoeding, inzicht in de achtergronden

Eefje Helleman (kleuterjuf bij Waldorfschool Zeevonk, moeder van 5 kinderen) en Lot Hooghiemstra (was 30 jaar basisschoolleerkracht bij de Vrije School Den Haag), vertellen, gaan in gesprek en zetten je in beweging. De avonden zijn ook los van elkaar te volgen. Wees van harte welkom!

Woensdag 22 juni: HET GOETHANUM ALS HUIS VOOR DE MYSTERIEDRAMA’S – door Frans Lutters met demonstratie door het Drempeltheater.

Vanaf 1910 schrijft Rudolf Steiner ieder jaar een mysteriedrama dat opgevoerd werd tijdens de jaarvergadering van de Duitse Theosofische Vereniging. Deze drama’s
maakten zo’n diepe indruk, dat door leden het initiatief genomen werd om er een eigen theater voor te bouwen. In 1913 verhuisden deze bouwplannen naar Dornach en
ontstond daaruit het eerste Goetheanum. Dit gebouw had, net als de mysteriedrama’s, tot doel om een bewustzijn voor karma en reïncarnatie te wekken.
De samenhangen tussen Steiners mysteriedrama’s en het eerste Goetheanum zullen beleefbaar gemaakt worden in interactie met medewerkers van het Drempeltheater.

Najaar 2022

Op dit moment wordt nog volop gewerkt aan een programma vanaf september 2022. Bekend is al wel dat er bijeenkomsten zullen zijn over: 

 • Biodynamische landbouw
 • Kunst
 • en Menskunde.

Naast bijeenkomsten op de dinsdag avonden, worden ook drie cursussen georganiseerd, namelijk:

 • Euritmie
 • Schilderen
 • en een Schrijfcafé. 

Hieronder de informatie die wij nu kunnen geven, deze wordt aangevuld wanneer mogelijk. 

Schrijfcafé: Biografisch schrijven 

Schrijvend over je eigen leven doe je verrassende ontdekkingen. Via het biografisch schrijven verbindt Miranda Scheperboer mensen: met elkaar, met de rode draad in hun eigen leven en met hun eigen toekomst. Doe je mee?

Het schrijfcafé vindt plaats van 10:00 tot 12:00 uur op vrijdag (steeds de derde van de maand): 

 • 16 september
 • 14 oktober
 • 18 november
 • en 16 december

in de serre van het Elisabeth Vreedehuis.
Vanaf 9.30 uur is er inloop met gelegenheid om koffie of thee te bestellen. 

Elke bijeenkomst heeft een eigen thema en is ook los te bezoeken. 
Mocht je er onverhoopt een missen: ze worden ook in Leiden georganiseerd!

Aanmelden: studiecentrum@antroposofiedenhaag.nl.

Miranda Scheperboer heeft 28 jaar als lerares Nederlands gewerkt op het Marecollege, de middelbare vrijeschool in Leiden. Zij heeft in 2011 de opleiding tot Biografisch coach aan het Instituut voor Biografiek afgerond. Vanaf 2014 heeft zij vooral als Biografisch coach collega’s, leerlingen en groepen in het land begeleid. Deelnemers aan landelijke workshops Biografisch schrijven noemden deze: ‘inspirerend, interessant, boeiend gebracht, verdiepend en verhelderend’.

Corona Informatie

Zie voor meer, actuele en CORONA informatie: www.antroposofiedenhaag.nl. Of Elisabeth Vreedehuis, Riouwstraat 1, 2585 GP Den Haag https://www.vreedehuis.nl/agenda/. Tel: 070 355 0039.

Scroll naar top