Afbeeldingen invoegen

Afbeeldingen kunnen in diverse formaten zijn gegeven. De bekendste zijn png, jpeg (of jpg) en gif. Vaak zijn ze al elders op een website op het internet gegeven, of ze zijn beschikbaar op een mobiele telefoon of fototoestel. Hieronder wordt beschreven hoe ze in de mediabibliotheek kunnen worden opgenomen en op een nieuwe pagina kunnen worden ingevoegd. (Op de website staan een aantal afbeeldingen die niet zijn opgenomen in de mediabibliotheek. Meer hierover in Gevolgen van website verhuizing).

Benodigde tijd: 5-15 minuten.

 1. Check de mediabibliotheek (via het dashboard – media – bibliotheek) of de afbeelding al beschikbaar is. Zo ja, ga naar 7.
 2. Download de afbeelding op de eigen computer. Haal hem van het internet (right-click (Windows), of contr-click (Mac) of tik met twee vingers (touch-screen)). Zorg dat hij op een bekende plek terecht komt, bijvoorbeeld het bureaublad (desktop) .
 3. Bijsnijden is af en toe nodig. Dit kan ook in WordPress, maar het bespaart ruimte en is soms handiger om het op de eigen computer te doen.
 4. Comprimeren bespaart ook ruimte. Voor websites zijn afbeeldingen van 150 tot 500 pixels in de regel voldoende.
 5. Pas de naam aan. Gebruik een herkenbare naam, zowel geschikt voor de eigen administratie als voor een gebruiker van de website die het later naar de eigen computer downloadt.
 6. Upload de afbeelding. Via het dashboard – media – bibliotheek kan een afbeelding worden geüpload naar de mediabibliotheek. Pas indien nog nodig de afmeting en de naam aan via Afbeelding bewerken.
 7. Voeg de afbeelding in de tekst. Eenvoudig kan dit door een nieuw blok te genereren. Dit kan door op een + te klikken, of in een bestaand blok op de drie puntje rechts boven te klikken en naar invoegen na te gaan. Kies vervolgens het blok Afbeelding onder Algemene blokken. Klik Afbeelding selecteren, om een keuze uit de bibliotheek te maken.
 8. Uitlijning kan worden ingesteld via het blok menu (tweede icoontje). Links en rechts leiden er in de regel toe dat de afbeelding (gedeeltelijk) in de voltooide in de tekst wordt ingevoegd. Merk op dat via het rechter zijpaneel de afbeelding (als daar op is geklikt) nog kan worden gecomprimeerd.
 9. Creëer een hyperlink. De afbeelding kan van een hyperlink worden voorzien door er op te klikken en vervolgens het linksymbool te selecteren. Als naar een externe pagina moet worden verwezen, kopieer en plak de URL in het betreffende veld. Klik daarna In een nieuw tabblad openen en klik op de verzend pijl. Voor gecomprimeerde afbeeldingen kan het interessant zijn om Mediabestand te kiezen. De gebruiker wordt dan de ongecomprimeerde afbeelding getoond.

  Scroll naar boven