Nieuwsbrief Antroposofie Den Haag

nummer 15,

Studiecentrum voor Antroposofie

Afgelopen voorjaar heeft het Studiecentrum voor Antroposofie slechts enkele ZOOM-lezingen kunnen houden en gelukkig nog de twee lezingen in juni in het Vreedehuis door Luuk Humblet over de vernieuwing voor de economie.

Voor het najaar zijn wij optimistisch dat we in het Vreedehuis bij elkaar kunnen komen. We hebben het programma kort gehouden; het bestaat uit de voordrachten van het voorjaar die niet doorgingen. Raadpleeg de website voor het laatste nieuws.

Aanmelden is noodzakelijk: studiecentrum@antroposofiedenhaag.nl
of bel 0653271035.

riouwstraat_1
De lezingen zijn in het Elisabeth Vreedehuis, Riouwstraat 1, 2585 GP Den Haag;
ze beginnen om 20.00 uur en kosten € 10 per avond.

Hoe ontwikkel je de eigen oordeelsvaardigheid

Christof Wiechert

Juist in tijden van onzekerheid, bij crises of, zoals nu een pandemie, is het van belang ons oordeelsvermogen en de daaraan ten grondslag liggende percepties zuiver te krijgen. Hoe wordt het oordeelsvermogen gevoed, en komt het vervolgens tot stand? Er zijn veel klippen op die weg. Dat willen we in kaart brengen aan de hand van een aantal filosofen. De inbreng van Rudolf Steiner volgt op de 2e avond.
Lees verder...
Woensdag 6 en
13 oktober
20.00 uur.
Toegang € 10.
2021 1 voorjaar 30 jan_Page_2_Image_0001

Een inwijdingsweg volgens de Graaf van Saint Germain

Lisette Buisman

De Graaf von Saint-Germain was een bijzonder individu, die leefde in de 18e eeuw. Hij heeft ook in Den Haag gewoond. Aan het eind van zijn leven schreef hij La Tres Sainte Trinosophie (De drievoudige wijsheid). Een inwijdingsboek met bijzondere inhouden en in een inspirerende beeldentaal geschreven. Ook in onze tijd kan dit helpen om zicht te krijgen op een uiterlijke en innerlijke weg die iedereen kan gaan, zichzelf in kan scholen en waardoor de wereld in beweging kan worden gebracht.
Lees verder...
Donderdag 4 november
20.00 uur.
Toegang € 10.
2021 1 voorjaar 30 jan_Page_3_Image_0001

De heilige stier en de opgave voor de mens

Albert Vlug

De stier speelt in heel veel religies een belangrijke rol: aanbidding, als offer, een strijd. Wat is voor het huidige bewustzijn de betekenis van de strijd met de stier? Is het een archetype? Is het te herkennen als modern massa-bewustzijn? En wat is de opgave voor de mens, onze persoonlijke ontwikkeling? Wat is de oproep voor ons handelen? We verkennen oude wijsheden en laten ons inspireren tot persoonlijke heldendaden.
Lees verder...
Dinsdag 9 november
20.00 uur.
Toegang € 10.
2021 1 voorjaar 30 jan_Page_4_Image_0001

“De mens is écht een kleine wereld” (Steiner in 1923) / “Code rood voor de mensheid” (Antonio Guterres in 2021)

Ignaz Anderson

In zijn voordrachten in Den Haag ter gelegenheid van de oprichting van de Antroposofische Vereniging in Nederland stimuleerde Rudolf Steiner zijn toehoorders om “met de wereld samen te groeien” (18 nov 1923). In welke context gebruikte hij deze woorden (microkosmos-macrokosmos) en wat is de actualiteitswaarde hiervan nú? Werpt dit advies licht op de mensheidsvraagstukken van onze huidige, veranderende maatschappij?
Lees verder...
Donderdag 18 november
20.00 uur.
Toegang € 10.
image

De spirituele betekenis van vergeving

Jelle van der Schuit

Vergeving is een diep christelijke notie en maakt ook deel uit van het Onze Vader. Maar hoe brengen wij vergeving in praktijk. Sergej Prokofieff laat zien dat de spirituele achtergronden van vergeving buitengewoon diepgaand en omvattend zijn. Voor de sociale toekomst heeft vergeving een fundamentele en onmisbare betekenis. Het heeft onder meer te maken met karmische aspecten.
Lees verder...
Woensdag 24 november
20.00 uur.
Toegang € 10.
2021 1 voorjaar 30 jan_Page_4_Image_0003

Wat vraagt technologie aan de mens?

Bob Duin, Bert de Graaff, Paul Asselbergs

De techniek dendert voort. Robots zullen veel werk overnemen; ook kunstmatige intelligentie. De techniek verandert ons. Kunnen wij de techniek sturen? Waarheen? In een discussie willen we voorbeelden behandelen; wanneer voelen we ons door techniek geholpen; wanneer bedreigd; wanneer uitgedaagd om het pad verder te gaan; wanneer willen we het afremmen of stoppen? Waarom? Hoe? Tot slot: hoe kun je de zich ontwikkelende technologie in de mensheidsontwikkeling plaatsen?
Lees verder...
Dinsdag 30 november
20.00 uur.
Toegang € 5.
2021 1 voorjaar 30 jan_Page_5_Image_0001

Oproep voor nieuwe mensen voor de
werkgroep Studiecentrum Antroposofie Den Haag


Wij, Paul Asselbergs, Bob Duin en Bert de Graaff, hebben nu 7 jaar het programma georganiseerd voor het Studiecentrum voor Antroposofie; met hulp van Herman Boswijk, die de Flyer verzorgde alsook de Nieuwsbrief, later overgenomen door Maartje Post. Wij zijn blij en dankbaar dat we ieder jaar een aantrekkelijk programma konden samenstellen, dankzij de goede sprekers die bereid waren te komen. Wij zijn nu 70+ en 75+ en voelen dat we nu het stokje moeten overdragen aan een jongere generatie (jong is dan iedereen die nog geen 70 is).

Verder denken wij dat het Studiecentrum toe is aan een vernieuwing van de opzet; bijvoorbeeld: minder voordracht, meer gesprek en ontmoeting; cursussen; beleving. Wellicht een nieuwe naam; bijvoorbeeld Ontmoetingscentrum; levensvraagstukken; verdieping. Ach, wij willen niet over ons graf regeren. Een nieuwe werkgroep moet zich geheel vrij voelen om het externe werk van de antroposofie vorm en inhoud te geven.

Het Studiecentrum is financieel gezond. De Nieuwsbrief gaat nu naar 700 mensen. De flyer wordt neergelegd op 50 adressen. De basisorganisatie is er dus. Als de nieuwe werkgroep ons vraagt om nog een tijdje met raad en daad terzijde te staan, zullen we dat doen.

Geïnteresseerden kunnen zich verder bij ons informeren en melden: studiecentrum@antroposofiedenhaag.nl of bel Bert de Graaff 0653271035.
Voor meer activiteiten, zie de regio agenda en het prikbord.

Redactie antroposofiedenhaag.nl